Φονική γρίπη Η3Ν2

Αυτό που διαφοροποιεί το φετινό κύμα γρίπης, είναι η μετάλλαξη του στελέχους H3N2, καθώς έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα, είναι πιο επικίνδυνο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα του φετινού αντιγριπικού εμβολίου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ελλάδα (στοιχεία έως 8 Ιανουαρίου), την πρώτη εβδομάδα του νέους έτους επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης.

Συνολικά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι δύο (25%) ήταν εμβολιασμένοι .

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις όμως παίρνει η επιδημία της γρίπης και στη Γαλλία, όπου τα νοσοκομεία «βρίσκονται στο όριο των δυνατοτήτων τους», όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν, αυξάνοντας τους φόβους για μία επανάληψη του δραματικού χειμώνα του 2015, όπου σχεδόν 2,9 εκατ. άνθρωποι είχαν χτυπηθεί από τη γρίπη .

Ερωτάται η Επιτροπή
1. Γνωρίζει τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις;
2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να συνδράμει τις κυβερνήσεις ώστε να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών και την έγκαιρη διάθεση φαρμακευτικών αγωγών;

Κοιτάξτε επίσης

Κίνδυνος κατάρρευσης γεφυρών

Καμπανάκι για την κατάσταση και την παρακολούθηση γεφυρών στην Ελλάδα χτυπούν εμπειρογνώμονες στον απόηχο της ...