Home / Κοινοβουλευτικό Έργο / Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις / Περιβαλλοντική καταστροφή για παραγωγή κακάο

Περιβαλλοντική καταστροφή για παραγωγή κακάο

Η βιομηχανία της σοκολάτας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς, καταστρέφει τα τροπικά δάση της Δυτικής Αφρικής. Το 70% της παράνομης αποψίλωσης στην περιοχή οφείλεται στην παραγωγή κακάο, εφόσον δέντρα κόβονται για να μην κάνουν σκιά στα κακαόδεντρα. Οι καλλιεργητές παράγουν παράνομα κακάο σε εθνικά πάρκα για να το πουλήσουν σε μεσάζοντες, οι οποίοι αργότερα το δίνουν σε εταιρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η Nestlé, η Mars και η Hershey. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, το δάσος δεν θα υπάρχει μέχρι το 2030. Παρόλο που μεγάλες εταιρείες σοκολάτας και κακάο έχουν υποσχεθεί να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, οι ντόπιοι παραγωγοί φαίνεται πώς δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Η αποδάσωση οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς ενισχύει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις φυσικές καταστροφές, την εξάλειψη του ζωικού βασιλείου ενώ παράλληλα, ενισχύεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση, καθώς οι περισσότεροι αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα δουλεύουν για 0,54 και 0,82 δολάρια την ημέρα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι ενήμερη για το μέγεθος του προβλήματος;
  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που είναι συνυπαίτιες;

Κοιτάξτε επίσης

Κίνδυνος κατάρρευσης γεφυρών

Καμπανάκι για την κατάσταση και την παρακολούθηση γεφυρών στην Ελλάδα χτυπούν εμπειρογνώμονες στον απόηχο της ...